da vinci's demons - nový seriál

|

Po prvním dílu, který odvysílala stanice Starz, zatím nelze seriál přesně zařadit. Jde o mix nového Sherloka Holmse s Borgiema s hudbou od autora BSG či spíše Capricy (Bear McCreary), který byl okořeněný surovostí Říma. Příběh mladého Da Vinciho (Tom Riley) vychází ze slušné části z faktů, které doplňuje i o některé mystické prvky, na kterých je založena umělcova geniální osobnost. 

Po historicko-antropologické stránce lze seriál schválit jako legitimní zdroj k inspiraci, ať už v oblečení, hmotné kultuře i ve festivitách, kde se pamatuje i na některé prvky symbolického jazyka. Rukopisy i listiny tedy mají správné fonty atp. Místy se to podobá i dobrodružnému Herkulovi, na kterého pak navazují intrikářské pasáže. Rozhodně je to jiný šálek kávy než středověký rodinný seriál od Starz - Pillars of the Earth.

Místy odlehčené dílo, které v sobě leckde i cosi skrývá, v různých tajemných náznacích, nápisech... CGI ani scénář na tom nejsou úplně nejlíp... Zato hudba a kamera je ohromující a části, do kterých zasahují ruční kresby jsou zcela dokonalé. Konkrétnější už zde nechci být, neboť by na seriál měl každý koukat bez jakýchkoliv spoilerů.

Co se týče přízvuků a jazyků, je to velké fantasy. Naproti tomu hudba - Bear McCreary se samozřejmě nijak nepokouší o celkovou recepci renesanční hudby, přesto základní motiv byl skutečně napsán před pěti sty lety pro rodinu Medičejských:
800px-Isaac_pallepalle




Přidat.eu záložku

1 komentářů:

Blogger řekl(a)...

Do you understand there's a 12 word sentence you can tell your crush... that will trigger intense feelings of love and instinctual attraction to you deep inside his heart?

That's because deep inside these 12 words is a "secret signal" that fuels a man's impulse to love, worship and protect you with all his heart...

12 Words That Fuel A Man's Desire Impulse

This impulse is so hardwired into a man's mind that it will drive him to try harder than before to build your relationship stronger.

Matter-of-fact, fueling this mighty impulse is so binding to achieving the best ever relationship with your man that the second you send your man one of these "Secret Signals"...

...You'll instantly notice him open his heart and soul to you in a way he never expressed before and he will see you as the only woman in the world who has ever truly tempted him.